Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga wielkiego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film