Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. zajrzyj Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mozarelli i pecorino.
Zobacz film